מערכות כיבוי אש – התאמה אישית ממוגנת
מערכות כיבוי אש הן מערכות התראה, שתפקידן להקטין מחד את הנזק שעשויה לגרום האש למבנה ולהאריך, מאידך, את מרווח הזמן של האנשים לברוח ממנו. בשוק קיימות מערכות רבות ומגוונות, המספקות כיסוי חלקי ומלא למבנה. ההגדרה "מערכות לכיבוי אש", מתייחסת למכלול שלם של מערכות הנותנות מענה לבעיות שונות הקשורות באש ולאו דווקא בכיבוי האש עצמה. אמצעים נוספים הנכנסים תחת ההגדרה מערכות כיבוי אש: דלתות חסינות אש, פתחי אוורור, גלגלון ים ומטף כיבוי אש. ניתן לסווג מערכות כיבוי אש לשלושה סוגים עיקריים:
- מערכות גילוי עשן – נועדו להתריע בפני שריפה מיד עם היוודעה
- מערכות לסינון אוויר – נועדו לאפשר לאנשים לנשום במהלך שריפה ולהקל על יציאתם מהמבנה
- מערכות כיבוי אש – נועדו לטפל באש ולכבות אותה
שימושי מערכות כיבוי אש
ניתן להבחין שכל מערכת עושה שימוש בציוד שונה. הבולטות ביותר הן מערכות המתזים (ספרינקלרים), המותקנות בבתי ומשרדים רבים ברחבי הארץ. מערכת המתזים מחוברת לצינורות הבניין ומופעלת ברגע שנודע על האש. במספר מערכות, המתזים עצמם מפעילים את מערכת כיבוי האש המזעיקה את מכבי האש. מערכת כיבוי אש נוספת, הפופולארית ביותר במבני תעשיה ובנייה קלה היא מערכת המטפים. כיום קיימים מטפים בכל הגדלים (אבל לא בכל הצבעים – כל המטפים צבועים באדום), המשמשים למטרות שונות. ניתן להבחין כמעט בכל בניין במטפי כיבוי אש גדולים, אותם מתפעלים רק אנשים המוסמכים לכך מטעם הארגון. קיימים גם מטפים קטנים לשימוש אישי, מטפים אוטומטיים הפורקים ברגע שהאש מתלקחת ועוד. במבני תעשייה קיימים גם זרנוקי אש בגדלים שונים. רובם מורכבים לגלגלונים היושבים בתוך ארונות אחסון במבנה עצמו. בשוק ניתן למצוא גם זרנוקים ניידים (בד"כ מדובר בגלגלון הנוסע על גלגלים – כמו מזוודת טרולי).
גלאי עשן
אמצעים נוספים המשמשים אותנו לאתרעה מפני אש הם "גלאי עשן" (קיימים בצורות ובגדלים שונים כנוריות סימון, צופרים ועוד), קופסאות ניפוץ ידני להפעלת מערכת כיבוי אש (ניתן למצוא גם בבתי ספר) ואפילו מערכות כיבוי אוטומאטיות למנדפים הנמצאים במטבחים. שוק כיבוי האש בישראל הוא מהמתקדמים בעולם ומכיל אפשרויות רבות ומגוונות המתאימות לצרכים השונים של החברות הישראליות ומותאם, לרוב אישית, למורכבות המבנה הזקוק להגנה.
כיבוי אש במבנה עץ
כאשר מדובר בכיבוי אש עבור מבנה עץ, רצוי לוודא כי הבנייה עומדת בתקנים האמריקאים והישראלים המתאימים לדרישת מכבי אש. יש לוודא כי העץ המשמש לשלד הבניין עבר ריסוס בחומרים מעכבי בעירה וכי הגבס חסין אש. בנוסף, רצוי לוודא שימוש בקורות עץ רב שכבתי העמיד בפני התלקחות. עץ רב שכבתי מונע חדירת חמצן לתוך העץ ומונע ממנו להתלקח. כמובן שעם השלמת המבנה, יש להתקין בו מערכות כיבוי בהתאם לדרישות מכבי אש.