המטרה
המשרד לאיכות הסביבה מתעתד לשלב בתוכניות הבנייה נוהלי בנייה המפגינים רגישות לסביבה, באמצעות הפיתוח והיישום של קווים מנחים לבנייה אחראית כלפי הסביבה. קווים מנחים אלה, יוכלו לעזור בקביעת מוצרים ונוהלי עבודה ירוקים בבנייה עירונית, וכן יעזרו להשיג יעילות וחיסכון.
המטרה העומדת מאחורי התוויית הקווים המנחים, היא שתהיה להם השלכה מידית על סדרה של פרויקטים לדוגמה. הקווים המנחים ינוסחו מחדש בהתבסס על ההערכה של מידת ההצלחה של הפרויקט לדוגמה, ועל מדידות שיתבצעו בנוגע לביצועי הפרויקטים הניסיוניים. אנו מצפים כי הקווים המנחים ייושמו בכל תוכניות הבנייה המתבצעות בישראל.
הגדרת המושג "בנייה ידידותית לסביבה"
תכנון בנייה אחראי כלפי הסביבה (הנקרא לעתים ארכיטקטורה "בת קיימא" או "ירוקה") מעודד נצילות אנרגיה באמצעים של חישוב עלות מחזור חיים של מעטפת הבנייה והמערכות המכניות, ניצול מרבי תוך מניעת דלדול משאבי הטבע, מיחזור ושימוש בחומרים הניתנים למיחזור.
כמו כן, תכנון בנייה אחראי ודואג לנוחיות המשתמש ולבריאותו, באמצעות הגברת התאורה הטבעית והאוורור הטבעי והימנעות משילוב מוצרים רעילים בציוד הפנים. אחריות לסביבה מצריכה אף הערכה של הגורמים הכלכליים והאקולוגיים של חלופות הבנייה, כולל אותם גורמים אשר אינם נחשבים כיום כ"עלויות", כגון דלדול משאבים, בזבוז אנרגיה לשם חפירה, הובלה וייצור החומרים. תכנון ירוק הוא תכנון שבו ההחלטות מבוססות על קריטריונים שמטרתם ניהול משאבי הבנייה מעבר לסוגיות הארכיטקטוניות, האסתטיות והפונקציונליות.
כיום, פרויקט בנייה "ירוק" נושא אופי חינוכי: פרויקט המפגין את היתרונות של תקנים סביבתיים מחמירים יותר על ידי שימוש במודלים חסכוניים אב-טיפוסיים להערכת הפרויקט. עד אשר ייטמעו מתודולוגיות "מבוססות סביבה" בסגנון הזרם המרכזי של שיטות הבנייה, ימשיכו מאמצי בנייה אלה להיחשב באופן מודע כמאמצים נפרדים "ירוקים".
הסברים לפיתוח הקווים המנחים
כאשר פרויקטים ניסיוניים ירוקים מנוהלים נכונה, הם אמורים להניב עלויות מחזור חיים קטנות יותר LCA)), לספק סביבות עבודה בטוחות יותר ויעילות יותר, ולמנוע את ההיווצרות בשוגג של זיהום לוואי אשר עלול להצריך בשלב מאוחר יותר צעדי תיקון יקרים. בנוסף לכך, בישראל קיים זרם פסולת בניין רב הניתן למיחזור ולשיווק חוזר. ההנחיות והפרויקטים הירוקים לדוגמה יכולים לעורר את התפתחות היצרנים ואת השימוש במוצרים הניתנים למיחזור.
בעוד אירופה מובילה באופן כללי במאמצי הבנייה תוך שמירה על הסביבה, יש מספר מדינות ורשויות מקומיות בארה"ב אשר ישמו או הנמצאות בתהליך יישום, התוויית קווים מנחים לתוכניות בנייה ציבורית כדי לקיים את שימור הסביבה. ביניהן: ניו יורק, אוסטין, קטנוגה, לוס אנג'לס, פיניקס, פיטסבורג, סיאטל, וכן קולורדו, מינסוטה וטקסס. ערים אחרות, כגון סן-פרנסיסקו וסקרמנטו, קליפורניה, ויוג'ין, אורגון הזמינו פרויקטים להדגמה.
ההנחיות המובאות הותאמו ותורגמו מתוך דוח שהוכן על ידי ד"ר מרים הרן ופרופ' גולדסמית עבור משרד הבנייה בעיריית ניו-יורק, במסגרת עבודה מטעם אוניברסיטת העיר ניו-יורק
מקור המאמר: אתר המשרד לאיכות הסביבה בנושא בנייה ירוקה